Jakie właściwości kryje w sobie astaksantyna?
Dym tytoniowy, promieniowanie, procesy metaboliczne, wysiłek fizyczne – te wszystkie czynniki powodują wydzielanie się wolnych rodników, które atakują komórki organizmu. Te agresywne cząsteczki odpowiedzialne są za powstawanie stanów zapalnych i innych dolegliwości. Najlepszą ochronę przed nimi zapewniają naturalne antyoksydanty. Jednym z nich jest astaksantyna, której niezwykłe właściwości prozdrowotne warto poznać bliżej. Dowiedz się, czym jest ta niezwykła substancja i dlaczego nie powinno zabraknąć jej w diecie osób aktywnych fizycznie.
Związek chemiczny uznawany za najlepszy antyoksydant
Z antyoksydantami większość osób kojarzy warzywa i owoce, szczególnie te w intensywnych kolorach. Mimo że zawsze warto wprowadzać je do diety, najlepszym źródłem przeciwutleniaczy okazał się składnik pochodzący z podwodnego źródła. Astaksantyna nie jest wytwarzana w organizmie człowieka, ale jej właściwości mają kluczowe znaczenie dla zdrowia. Badania pokazują, że jest to jeden z najsilniejszych naturalnych antyoksydantów występujących w przyrodzie. Zdolność tego karotenoidu do zwalczania wolnych rodników jest 6000 razy większa niż witaminy C i 40 razy większa niż beta-karotenu.
Czym dokładnie jest astaksantyna?
O karotenoidach słyszeli prawie wszyscy. Są one znane ze zdolności do neutralizacji wolnych rodników na poziomie komórkowym. W organizmie przekształcają się w witaminę A. Astaksantyna to związek chemiczny rozpuszczalny w tłuszczach. Jest ksantofilem, ale przypomina pod względem właściwości właśnie karotenoidy – obecny w pomidorach likopen czy beta-karoten kojarzony z marchwią. Nie występuje jednak w warzywach, ale głównie w organizmach żyjących pod wodą – algach, drożdżach, owocach morza i rybach. Ma różowo-pomarańczowy kolor, który odpowiada za charakterystyczny odcień krewetek, homarów i łososi. Największe ilości dobrze przyswajalnej astaksantyny występują w algach Haematoccocus pluvalis, które wytwarzają antyoksydant w ilości do 7% suchej masy. Innymi źródłami są glony Chlorella zofingensis i drożdże Xanthophyllomyces dendrorhous. Astaksantyna jest z nich ekstrahowana na potrzeby przemysłu farmaceutycznego i suplementów diety, ale zapotrzebowanie na tę substancję jest tak duże, że konieczna jest produkcja syntetyczna. W tej postaci jest ona tańsza w uzyskaniu, ale mniej stabilna niż naturalny produkt.
Najważniejsze właściwości astaksantyny
Co sprawiło, że antyoksydanty są tak cennym składnikiem diety? Badania wykazały, że mają one korzystny wpływ na zdrowie w czterech głównych obszarach. Działają przeciwutleniająco i przeciwzapalnie, stymulują układ odpornościowy, a bogata w nie dieta zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Również suplementacja astaksantyną przynosi korzyści w kilku aspektach prozdrowotnych. Jej właściwości obejmują:
- wsparcie układu odpornościowego,
- redukcję stanów zapalnych,
- ochronę skóry przed promieniowaniem UV,
- usprawnienie procesów poznawczych,
- ochronę serca i układu krążenia,
- poprawę wzroku,
- wzmocnienie męskiej płodności.
Czy astaksantyna jest bezpieczna? Potencjalne korzyści z przyjmowania tego antyoksydantu zostały przebadane dla dawek od 2 do 24 mg dziennie lub 0,4 mg/kg masy ciała. Suplementacja astaksantyny w tych ilościach jest nietoksyczna, a produkt z dawką 24 mg pokryje całkowicie dzienne zapotrzebowanie. Jednak osoby uczulone na owoce morza powinny ostrożnie podchodzić do tego suplementu. Brak również danych o jego wpływie na kobiety w ciąży, karmiące i dzieci. Zawsze warto skonsultować przyjmowanie suplementów z lekarzem.
Astaksantyna ceniona przez sportowców
Produkcja energii w organizmie rozpoczyna się w mitochondriach komórek i istnieje kilka sposobów, aby usprawnić ten proces. Oprócz ograniczenia kalorii i odpowiedniej ilości snu pomocne będzie również przyjmowanie astaksantyny. Ten naturalny antyoksydant zapewnia wsparcie przeciwzapalne i antyoksydacyjne po forsownych ćwiczeniach, co skutkuje lepszą wydolnością fizyczną. Skraca także czas potrzebny na regenerację, poprawia metabolizm oraz zwiększa siłę fizyczną, co przekłada się na poprawę wyników sportowych. Jedną z właściwości astaksantyny jest także zdolność do redukcji kwasu mlekowego w mięśniach, co ułatwia powrót do intensywnych ćwiczeń.
Baza wiedzy od ForeverStrong
Nie musisz intensywnie uprawiać sportu, aby czerpać korzyści z przyjmowania astaksantyny, choć jej codzienna suplementacja sprzyja osiąganiu lepszych wyników podczas treningów. Naturalne antyoksydanty są jednym z niezastąpionych składników w diecie osób aktywnych fizycznie. W poradniku dla sportowców od ForeverStrong znajdziesz więcej sprawdzonych informacji o prawidłowym odżywianiu się, różnych rodzajach treningów, regeneracji i suplementach, z których warto wybrać te najlepiej dopasowane do indywidualnych potrzeb. Jeżeli cenisz aktywny tryb życia, odwiedź naszą bazę wiedzy już dziś!
LEAVE A COMMENT