var gtm4wp_datalayer_name = "dataLayer"; var dataLayer = dataLayer || []; const gtm4wp_use_sku_instead = false; const gtm4wp_currency = 'PLN'; const gtm4wp_product_per_impression = 10; const gtm4wp_clear_ecommerce = false; Co warto wiedzieć o florze bakteryjnej jelit? - ForeverStrong
bakterie w jelitach

Co warto wiedzieć o florze bakteryjnej jelit?

W ostatnich latach gwałtownie wzrosło zainteresowanie mikroorganizmami obecnymi w przewodzie pokarmowym człowieka. Bakterie w jelitach wpływają na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu, a ich niedostateczna ilość może powodować zaburzenia objawiające się różnymi dolegliwościami nie tylko ze strony układu trawiennego. Czym dokładnie jest mikroflora jelitowa i jakie pełni funkcje? Jak odbudować florę bakteryjną jelit i w jakie produkty warto wzbogacić dietę, aby zachować jej równowagę? Odpowiedzi na te i inne pytania zamieściliśmy w dzisiejszym wpisie. Sprawdź!

 

Co to jest mikroflora jelitowa?

Zanim przejdziemy do wyjaśnienia, jaką rolę w organizmie człowieka pełni ten złożony ekosystem obecny w przewodzie pokarmowym, spróbujmy wyjaśnić, czym tak naprawdę jest i jakie drobnoustroje wchodzą w jego skład. Flora bakteryjna jelit jest bardzo zróżnicowana, a jej powstawanie zaczyna się już na etapie życia płodowego. Ma ona bardzo ważne znaczenie dla noworodka, ponieważ oddziałuje na funkcjonowanie wielu organów i wspomaga kształtowanie odporności. U dorosłego człowieka skład mikroflory jelitowej zależy od wielu różnych czynników takich jak:

  • wiek,
  • sposób odżywiania,
  • przyjmowane leki,
  • przebyte antybiotykoterapie,
  • stosowane używki,
  • warunki sanitarne.

Warto pamiętać, że flora bakteryjna jest tworzona nie tylko przez pożyteczne bakterie, ale również przez chorobotwórcze mikroorganizmy takie jak np. grzyby. U zdrowych ludzi w prawidłowych warunkach pozostają one w stanie równowagi biologicznej. Szybkie tempo życia i niewłaściwa dieta mogą jednak prowadzić do zaburzeń mikroflory jelitowej. Zakłócenie tego naturalnego ekosystemu może wywołać m.in. niewystarczająca ilość błonnika w diecie, wysoka zawartość tłuszczów oraz mocno przetworzona żywność.

flora bakteryjna

Jaką rolę w organizmie pełni flora bakteryjna jelit?

Głównym zadaniem mikrobiomu składającego się z dobroczynnych mikroorganizmów jest wspomaganie trawienia i wchłaniania substancji odżywczych z pożywienia, a także zapobieganie wnikaniu chorobotwórczych patogenów. Mikroflora jelitowa pomaga w utrzymaniu homeostazy organizmu oraz współuczestniczy w mechanizmach odpowiadających za prawidłowe funkcjonowanie systemu immunologicznego. Wchodzące w jej skład związki produkują też witaminy B i K, które ułatwiają przyswajanie składników pokarmowych, a także regulują funkcje odpornościowe. Najliczniejszą grupę drobnoustrojów w układzie pokarmowym stanowią szczepy bakterii Bifidobacterium, Bacterioides oraz Lactobacillus. Poza tym, że pełnią funkcję ochronną, uczestniczą w rozkładzie węglowodanów złożonych, białek i lipidów, syntetyzują kwas mlekowy zakwaszający środowisko jelitowe, a także wspierają produkcję krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych.

Co wpływa negatywnie na florę jelitową i jakie są tego objawy?

Współczesny tryb życia powoduje, że obecnie wiele osób doświadcza nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego i zastanawia się, jak odbudować florę bakteryjną jelit. Najistotniejszym czynnikiem wpływającym na skład tego ekosystemu, jest dieta. Niewłaściwe odżywianie zaburza skład i funkcjonowanie mikrobioty, co z biegiem czasu może prowadzić do rozwoju różnych stanów chorobowych. Najczęstsze objawy, które wskazują na zakłócenie mikroflory jelitowej to:

  • bóle brzucha,
  • biegunki,
  • wzdęcia,
  • zaparcia,
  • brak apetytu,
  • przewlekłe zmęczenie.

Za stany zapalne w obrębie przewodu pokarmowego bardzo często odpowiada dieta uboga w błonnik, a bogata w mięso i tłuszcz zwierzęcy. Równowagę flory bakteryjnej mogą też zaburzyć przyjmowane środki farmakologiczne, zwłaszcza niesteroidowe leki przeciwzapalne, inhibitory pompy protonowej oraz antybiotyki. Dlatego podczas terapii takimi preparatami często zaleca się stosowanie probiotyków i spożywanie produktów zawierających żywe kultury bakterii (jogurtów, kefirów itp.).

mikroflora jelitowa

Czy florę jelitową da się odbudować?

Jak już wyżej zauważono, mikroorganizmy zasiedlające układ pokarmowy są w ściśle powiązane z układem odpornościowym. Poszukując odpowiedzi na pytanie, jak odbudować florę bakteryjną jelit, w pierwszej kolejności zwróć uwagę na dietę. W codziennym jadłospisie nie powinno brakować produktów o właściwościach probiotycznych. Należą do nich m.in. cebula, czosnek, banany, siemię lniane, owies, cykoria, aloes. W celu utrzymania zdrowego poziomu pożytecznych bakterii często stosuje się też suplementy ziołowe zawierające takie składniki jak np. wyciąg z czarnego orzecha, ekstrakt z pokrzywy, olejek z nasion dyni.

Przekonaj się, że warto zadbać o florę jelitową!

Utrzymanie prawidłowego składu mikroflory jelitowej jest ważne z wielu powodów. Równowaga flory bakteryjnej ma podstawowe znaczenie dla procesu pozyskiwania składników odżywczych z pożywienia, ochrony organizmu przed patogenami, a także dla właściwej pracy układu odpornościowego. Aby wspomóc kolonizację tego ważnego ekosystemu dobroczynnymi bakteriami, warto zadbać o zdrową i zróżnicowaną dietę, codzienny ruch, a także o ograniczenie używek. Twoje jelita na pewno Ci się za to odwdzięczą!

LEAVE A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *